Foto: Rok Rakun/ppr.si

V petek, 13. oktobra, smo v novem SIP centru v Šempetru gostili slavnostno podelitev Inovativni mladi kmet/kmetica 2023, ki sta ga organizirata Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine.

Delimo si panogo, brez katere na vsem planetu ni življenja in je že stoletja na različnih preizkušnjah. V prvi vrsti se prilagaja naravi, z vsemi izzivi, ki jih ta prinaša, rasti populacije, spremenjenim prehranskim navadam in ne nazadnje političnim in ekonomskim regulativam, ki so včasih bolj, drugič manj prizanesljive.

Inovativnost v najširšem pomenu besede je gonilo razvoja vseh, tudi naše skupne panoge in vanjo združenih individualnih zgodb, ki so jih na 14. izboru IMK zastopali mladi kmetje in kmetice. Zato smo z veseljem odprli vrata vsem, na pretekle in letošnji izbor prijavljenim mladim kmeticam in kmetom, in vsem, ki jim na poti inoviranja stojijo ob strani. Ne le na podelitvi v našem novem centru, temveč tudi na nadaljnji poti izmenjevanja izkušenj in idej za skupno uspešno prihodnost in dobro hrano na naših krožnikih.

 

Letošnji zmagovalec IMK je Toni Grobelnik iz kmetije Podbornik iz Galicije pri Žalcu, ki obdeluje 34 ha njiv in travnikov in se ukvarja s prirejo mesa. Njegova čreda obsega med 80 glav izbranih mesnih pasem govedi, redi pa tudi prašiče in perutnino. Odlikuje jih suhozorjena govedina, ki se 8 tednov suši na zraku, pri čemer se oblikuje specifičen okus in vonj obenem pa se zmehčajo se mišična vlakna.

 

Veseli pa nas tudi, da za delo na kmetiji Podbornik uporabljajo SIP stroje.

 

Letošnjemu zmagovalcu 14. izbora je plaketo podelila predsednica RS Nataša Pirc Musar.

Toni Grobelnik vodi kmetijo že kot četrta generacija, z ženo Tamaro imata dva sinova.

Veliko pozornosti  namenja pripravi kakovostne krme za živali, predelavi mesa in izbiri kvalitetnih začimb ter postopkom sušenja in zorenja. 

 

Poklon vsem in čestitke zmagovalcu!

 

Več o dogodku si lahko preberete tukaj IZJAVA ZA JAVNOST IMK 2023