SIPartner Portal

Primerjaj produkte

Označite produkte, ki jih želite primerjati
Prodaja / Novice / NAJBOLJŠA KOMBINACIJA ZA SPRAVILO LUCERNE

NAJBOLJŠA KOMBINACIJA ZA SPRAVILO LUCERNE

Lucerna je v sodobnem kmetijstvu pomembna in dragocena poljščina, ki pomembno prispeva k živinoreji in trajnostnim kmetijskim praksam. Znanstveno se imenuje Medicago sativa in je večletna cvetoča rastlina iz družine metuljnic (Fabaceae). Uporablja se predvsem kot krmna rastlina, in sicer za krmljenje živine, kot so govedo, konji, ovce in koze. Lucerna je znana tudi pod imenom alfalfa.

Na kakovost krme iz lucerne vplivajo različni dejavniki, kot so faza rasti ob spravilu, postopek venenja in/ali sušenja ter pogoji med skladiščenjem silaže ali sena. Vendar pa je za pridobitev visokokakovostne krme in ohranitev čim več hranilnih snovi zelo pomembna tudi tehnika spravila. Ker se večina beljakovin pri lucerni skriva v nežnih lističih je potrebno poskrbeti, da so izgube le-teh ob spravilu čim manjše. Po drugi strani so stebla lucerne, dokaj močna in včasih deloma tudi olesenela, kar pomeni, da je izguba vlage iz stebel veliko počasnejša kot izguba vlage iz lističev.

Zato se za hitro in enakomerno venenje ali sušenje rastlin za košnjo uporabljajo kosilnice z valjastim gumijastim gnetilnikom. Gumijasti valji stebla lucerne stisnejo po dolžini, jih odprejo na več mestih in tako omogočijo hitrejšo izgubo vlage ob čemer pa se ne poškodujejo nežnih lističev.

 

Zelo pomemben korak pri spravilu lucerne je tudi zgrabljanje. V tem delu so lahko izgube lističev največje, vnos nečistoč v krmo pa se lahko močno poveča.  Zato je pri oblikovanju zgrabkov zelo pomembno nežno in enakomerno zgrabljanje ter preprečevanje vnosa zemlje, peska in kamenja v krmo. V ta namen se pri spravilu lucerne priporoča uporaba pobiralnih zgrabljalnikov, ki krmo nežno dvignejo od tal, in jo preko transportnega traku odložijo v zgrabek. Tudi pobiralni mehanizem je zasnovan tako, da preprečuje vnos nečistoč v krmo. Poleg slednjega je zmogljivost pobiralnih zgrabljalnikov veliko večja v primerjavi s klasičnimi zgrabljalniki, kar pomeni, da se krma lahko spravi v krajšem času oz. se skrajša čas ležanja krme na njivi, kar pa še dodatno pripomore h kakovosti.

 

Kot specialist na področju spravila travinja SIP ponuja široko paleto čelnih, stranskih, dvojnih in HD kombinacij diskastih kosilnic DISC RC z valjastim gumijastim gnetilnikom in čelne ter vlečene pobiralne zgrabljalnike AIR, ki bodo poskrbeli za optimalno spravilo krme iz lucerne in omogočili višjo prirejo mleka in mesa na vašem kmetijskem obratu.

 

Ključne besede: sip, kmetijstvo, kmetijska mehanizacija, kmetijski stroji, kmetijska oprema, spravilo travinja, seno, travnik, krma, lucerna, alfalfa, krave molznice, govedo, konji, košnja, diskaste kosilnice, prstni gnetilnik, valjasti gnetilnik, obračalnik, zgrabljalnik, pobiralni zgrabljalnik

 

Več o SIP mehanizaciji si preberite tukaj.