SIPartner Portal

Primerjaj produkte

Označite produkte, ki jih želite primerjati
Prodaja / Novice / Kmetija Pr’Leskovc (Jakob Dolinar), Stara Oselica

Kmetija Pr’Leskovc (Jakob Dolinar), Stara Oselica

Kmetija Pr’Leskovc se nahaja na hribovitem terenu na koncu Poljanske doline. Kmetija je velika 50 ha, od tega je 30 ha gozda, 20 ha pa travnikov. Dodatno imajo v najemu še 10 ha travnikov, tako, da potem skupaj kosijo 30 ha travnikov. Poleti krave pa pasejo. Imajo okoli 50 glav živine, od teh 30 krav molznic lisaste pasme. 1/3 mleka predelajo doma v lastni sirarni, njihov najbolj znan sir pa je Oselčan. Gre za poltrdi sir blagega okusa tipa gaude. Ime Oselčan so izbrali, ker njihove krave jedo le seno iz lokalne okolice, to je Stare in Nove Oselnice. 

Na kmetiji živijo tri generacije. Poleg mladega Jakoba Dolinarja, njegove partnerke in sina, na kmetiji delata še starša. Vsem tem pridnim rokam pa so v pomoč tudi kvalitetni in zanesljivi stroji SIP. Na kmetiji uporabljajo čelno kosilnico iz ALP linije DICS 260 F ALP in inovativni pobiralni zgrabljalnik AIR 250 F.  

Jakob Dolinar pravi, da so s kosilnico DISC 260 F ALP zelo zadovoljni: »Lepo kosi, ni važno navzgor ali navzdol ali na stran. Zadaj dela lep zgrabek, je izredno lahka, dobro se prilagaja terenu. Je zelo enostavna za uporabo, samo nože je treba pogledati pa namazati jo je potrebno na vsake toliko. Ima bočni zamik, da lahko kosilnico zamaknemo, kar je zelo fino pri vožnji v ovinke ali pa v veliki strmini, če traktor zanaša. Tudi za varnost je dobro poskrbljeno, na diskih ima strižne čepe in če pride do preobremenitve grebena odtrga ta čep. Pa tudi mehansko varovalo ima spredaj na vpetju, da se lahko kosilnica umakne nazaj, če naletimo na kako skalo.« 

Za delo na svoji kmetiji so se odločili tudi za pobiralni zgrabljalnik AIR 250 F. Za nakup tovrstne mehanizacije je sicer potreben nekoliko večji vložek, a na kmetiji Pr’Leskovc se zavedajo dejstva, da je za stroj včasih bolje odšteti več denarja in se potem ta strošek z visoko storilnostjo tudi hitreje povrne.  Pravijo, da so bili pred nakupom skeptični, ker je stroj dokaj velik in težak, ampak potem, ko so ga preizkusili na terenu, jih je čisto navdušil in danes bi res težko delali brez njega.  

Dolinarjevi potrjujejo, da so vsi pomisleki glede pobiralnih zgrabljalnikov odveč in vsem morebitnim interesentom sporočajo: »Prednost tega stroja vidim v tem, da je krma bolj čista, ker pobere manj zemlje, kamenja in drugih nečistoč. To je zelo pomembno potem naprej pri predelavi mleka  in zato smo se tudi odločili za nakup tega stroja. Prednost tega zgrabljalnika je tudi prednji priklop na traktor, saj s tem krne ne povozimo, ampak jo poberemo s tal pred traktorjem. Dobra funkcija je tudi to, da lahko trak ustaviš, krmo pobereš do konca, se obrneš in pelješ to krmo na drugo mesto. To je tu pri nas zelo fino, saj lahko tako krmo odpelješ iz sence ali iz kakšnega brega. Stroj se upravlja s konzolo, ki je nameščena v traktorju. Ima tudi ekran, da lahko vidiš kako hitro se trak vrti, v katero smer se vrti in če je dovolj pretoka olja, ker ni gnan prek kardana ampak samo preko hidravlike traktorja. Glede vzdrževanja je zelo nezahteven in zahteva malo mazanja, pa tudi ko prideš na travnik, samo spustiš enoto dol, vklopiš hidravliko in greš delat. Zame je prednost, da ni treba montirati rok itd.«