SIPartner Portal

Primerjaj produkte

Označite produkte, ki jih želite primerjati
Prodaja / Novice / Test – SIP SILVERCUT DISC 340 F in DISC 1000 C – preprosta, robustna in dobro premišljena kombinacija za košnjo

Test – SIP SILVERCUT DISC 340 F in DISC 1000 C – preprosta, robustna in dobro premišljena kombinacija za košnjo

Objavljeno dne 7. junija 2023 v reviji Reussir – Avtorja članka: Ludovic Vimond in David Laisney, Avtor slik: © L. Vimond

Charly Macé, kmet iz Calvadosa, je preizkusil kombinacijo kosilnic SIP z delovno širino 9,80 metra. Podal nam je svoje mnenje o tej kosilni kombinaciji brez gnetilnika.

 

Kombinacija kosilnic SIP, ki združuje sprednjo enoto SILVERCUT DISC 340 F S-FLOW in zadnjo enoto SILVERCUT DISC 1000 C, je med večjimi kosilnimi kombinacijami slovenskega proizvajalca. Ta kombinacija, ki je na voljo le brez gnetilnika, ima delovno širino 9,80 metra. Poganja jo traktor s 160 KM in nima vgrajene elektronike. Sprednja kosilnica širine 3,32 m potrebuje le en dvostranski hidravlični ventil, medtem ko zadnja enota tipa metuljček potrebuje dva dvostranska in en enostranski ventil. Obe enoti imata nastavljivo hidropnevmatsko vzmetenje (hidravlično upravljanje je v razvoju). Te kosilnice, ki so v celoti izdelane v Sloveniji, imajo triletno garancijo na delovanje in rezervne dele.

 

Avtor slike: © L. Vimond

Charly Macé, kmet iz Calvadosa, Avtor slik: © L. Vimond

Mnenje uporabnika:
Na terenu se mi zdi precej praktično, da le enkrat nastavim višino sprednje in zadnje kosilne enote. Kosilne enote se spuščajo in dvigujejo s tremi hidravličnimi ventili, enim za sprednjo enoto in drugima dvema za obe zadnji enoti (z možnostjo hkratnega krmiljenja obeh). V lahki in srednje gosti travni masi se 9,80 m široka kosilna kombinacija zlahka premika s hitrostjo 15-20 km/h. Traktor z močjo 180 KM je več kot dovolj. Mislim, da bi zlahka shajali z deklariranimi 160 KM, saj kombinacija potrebuje malo vlečne moči. V mešanici detelje in lucerne je bila kakovost košnje nekoliko neenakomerna. Enako lahko rečemo za košnjo rži, saj je višina košnje na nekaterih mestih znašala od 7-8 cm do 10-12 cm. Morda je to povezano s precej visoko nastavljeno višino košnje, saj tega pojava prejšnje leto nisem opazil pri demonstracijski trojni kombinaciji SIP, ki je bila opremljena z opcijskimi stožci za izboljšanje pretoka krme.

Zadnja kosilnica, opremljena z dvema kosilnima enotama s hidropnevmatskim vzmetenjem, dobro sledi podlagi, tako na trajnem travniku kot na bolj razgibanem terenu z mešanico lucerne in detelje, posejane prejšnje leto. Hidropnevmatsko vzmetenje kosilnih enot se dobro odziva, priročno pa je, da lahko med vožnjo s spreminjanjem tlaka v hidravličnem krogu s pomočjo razdelilnika z enim delovanjem uravnavamo razbremenjevanje. Prilagoditev je enostavna z merilnikom tlaka, ki ga je mogoče odčitati iz kabine. Kar zadeva vožnjo, je mogoče vsako zadnjo kosilno enoto dvigniti neodvisno, zato je enostavno obvladovati področja na koncu njiv.

          

Avtor slik: © L. Vimond

 

Več si lahko preberete v izvornem članku, ki je na voljo tukaj.