Primerjaj produkte

Označite produkte, ki jih želite primerjati
Prodaja / Novice / SIP STROJI SO V ZOO BRNO OPRAVILI ODLIČNO DELO

SIP STROJI SO V ZOO BRNO OPRAVILI ODLIČNO DELO

ZOO Brno je odprt vse od konca avgusta 1953 in ima danes za ogled na voljo kar 400 vrst živali, avtentično afriško vas, posebno vrsto kengurujev, kletke z orli, vrste ameriški jezerec in od leta 2017 razstavo posebne vrste križanca med levom, leopardom in jaguarjem. Letno živalski vrt obišče okoli 300.000 ljudi.

 

PRIČNE SE ŽE ZELO ZGODAJ 

ZOO Brno je obiskal naš partner AGRI CS in ker so tja prispeli dovolj zgodaj, so lahko opazovali tudi hranjenje divjih živali. Priprave v ZOO se pričnejo že okoli 5. ure zjutraj, da je lahko vso delo, ki je povezano s hranjenjem, končano preden se živalski vrt odpre in prispejo prvi obiskovalci. Med vsemi drugimi opravili morajo zaposleni zjutraj tudi pokositi travo, jo pripeljati v ZOO in napolniti prostore v ogradah, ki so namenjeni hranjenju, da kasneje s stroji za spravilo travinja ne bi zasedali prostora in tako obiskovalce ovirali v ožjih prehodih. AGRI CS se je pogovarjal z g. Jaroslavom Prchalom, ki je v ZOO Brno odgovoren za področje hranjenja, ter z upravnikom strojev, g. Radekom Bačo.

 

VSE V ENI OPERACIJI

Leta 2017 sta v češki živalski vrt potovala dva nova SIP strojačelna kosilnica SILVERCUT DISC 270 F ALP in nakladalna prikolica SENATOR 17|9, ki ju uporabljajo na traktorju CASE IH Farmall 85A. Izbrana kombinacija je učinkovita, saj so prehodi do ograd kamor je potrebno dostaviti krmo, zelo ozki in težje dostopni, zato je bilo potrebno izbrati stroj, ki bo pridelal kakovostno krmo in zagotovil visoko produktivnost, medtem pa bo še vedno kompakten. Case traktor je v kombinaciji s kosilnico SIP SILVERCUT DISC in nakladalno prikolico SENATOR zelo okreten tudi na manj dostopnih mestih. Nakladalna prikolica SIP SENATOR 17|9 nudi prostornino volumna 17 m3 in zaradi svoje širine in dolžine omogoča veliko manevrskega prostora tudi na ozkih mestih med ogradami.

Preden so se v ZOO Brno odločili za nakup SIP strojev, so ločeno izvajali košnjo in pobiranje krme, kar je zahtevalo več časa in porabe goriva. SIP kombinacija je nato prihranila pri času in denarju, saj sta v eni operaciji na traktorju, tako združena dva procesa. SIP nakladalna prikolica krmo s tal pobere direktno po košnji s čelno kosilnico, tako, da jo lahko voznik traktorja že dostavi na potrebno mesto.

ZA ŽIVALI JE BISTVENA VISOKOKAKOVOSTNA KRMA 

Travniki, ki so v bližini ZOO Brno, so namenjeni košnji trave, ki predstavlja hrano določenim divjim živalim, hrati pa se za to, da si zagotovijo zadostno količino krme, uporabljajo tudi drugi travniki v okolici Brna. G. Prchal je povedal, da se je letos zaradi ugodnega vremena košnja v ZOO začela malo prej, konec aprila in v začetku maja. Večina trave je bilo pokošene na travnikih.

Košnja v ZOO poteka vsak dan od ponedeljka do sobote, pri čemur se dnevno dostavi eno nakladalno prikolico. Upravnik strojev dodaja, da letos zaradi obilnih padavin z razpoložljivostjo krme ne bo težav, kot je bilo to na primer leta 2018. Gospod Bača je s čelno kosilnico SIP SILVERCUT DISC zelo zadovoljen, saj je enostavna za upravljanje in se odlično prilagaja terenu. Z delovno širino 2,70 metrov je košnja s SIP SILVERCUT DISC zelo enostavna, z enostavno prilagodljivim priklopom na traktor, kar zahteva malo časa. Mehansko vzmetenje na SIP kosilnicah omogoča natančen rez in kakovostno krmo za hranjenje živali.

Glavni razlog, da so v ZOO Brno dostavili SIP SENATOR 17|9 je bil povečanje delovne učinkovitosti, ter tudi njegova odlična okretnost. Tako lahko zdaj procesi košnje in zbiranja krme potekajo v enem. G. Bača pravi, da je upravljanje nakladalne prikolice zelo enostavno tudi na ožjih mestih živalskega vrta, kar je rezultat dolgoletnih prizadevanj  proizvajati  SIP stroje iz lahkih, a visokokakovostnih materialov. Upravnik stroja pravi tudi, da je majhen in kompakten traktor CASE IH Farmall v kombinaciji z nakladalno prikolico SIP SENATOR odlična izbira za gibanje po poteh vrta in odlaganje krme na težje dosegljivih mestih. Dobro premišljena zasnova nudi visoko učinkovitost z nižjo porabo energije.

Druga prednost je volumen prikolice, ki se lahko z lahkoto poveča z 10 na 17m3. Krma se zahvaljujoč pobiralni napravi enakomerno potiska v tovorni prostor, ki se lahko popolnoma napolni. Na travniku ali strmih terenih tako na tleh ne ostane nič krme, ampak je vsa pobrana in spravljena na prikolico.

V ZOO je krma večinoma dostavljena bizonom, jakom, kamelam, zebram, žirafam, ter v razstavni del, ki je namenjen otrokom, tam pa so ovce, koze in konji. Kakovost krme je pri hranjenju divjih živali zelo pomembna, saj zadeva njihovo celotno zdravje in prebavo. V preteklosti so uporabljali kosilnico, ki trave ni kosila dovolj dobro, kar je vodilo v ekonomske izgube, živali pa krme niso toliko jedle. Kosilnica SIP SILVERCUT DISC se dobro prilagaja terenu, zagotavlja čisto krmo, nakladalna prikolica SIP SENATOR pa je odlična, saj krmo kakovostno razreže. Ena od številnih prednosti, ki jih je omenil g. Bača, je ta, da nakladalna prikolica dobro poreže celo suho ali visoko travo, zahvaljujoč dobrim rezalnim nožem. Tako je lahko krma živalim okusna tudi kasneje v sezoni. Nakladalna prikolica učinkovito pobira pokošeno travo, z minimalno vsebnostjo nečistoč.

TRI SEZONE MINILE BREZ TEŽAV 

Od prve sezone leta 2017 nista niti upravnik strojev niti g. Prchal beležila kakršnihkoli težav ali resnih okvar, le rutinsko tehnično vzrževanje. Vodja oddelka za hranjenje g. Prchal je dodal, da je bilo potrebno nože na kosilnici zamenjati šele tri leta po nakupu, zahvaljujoč sistemu hitre menjave nožev (QCS), ki omogoča zelo enostavno in hitro menjavo. G. Bača je poudaril še en drugi pozitiven vidik kot je enostavno vzdrževanje tako kosilnice SILVERCUT DISC, kot tudi nakladalne prikolice SENATOR.