SIPartner Portal

Primerjaj produkte

Označite produkte, ki jih želite primerjati
Prodaja / Novice / Največja SIP metuljček kombinacija z gnetilnikom

Največja SIP metuljček kombinacija z gnetilnikom

Objavljeno 20. oktobra 2023 v Profi, Avtor članka: Steven Vale, Avtor slik: © SIP

Z delovno širino do 11,08 m je DISC HD 1100 D FS doslej največja metuljček kosilnica kombinacija slovenskega proizvajalca SIP. Na voljo pa je tudi nekaj novih zgrabljalnikov.

DISC HD 1100 D FS (delovna širina od 10,5 do 11,08 m) je eden od dveh novih modelov v ponudbi. Drugi je DISC HD 1000 D FS (9,20-10,20 m). Oba imata zmogljivost do 18,5 ha/h oziroma 20 ha/h in sta opremljeni s kovinskim prstnim gnetilnikom.

DISC HD 1000 je lahko opremljen s transportnimi trakovi (oznaka BC), kar uporabnikom omogoča košnjo, zgrabljanje in pripravo zgrabkov v enem prehodu.

Delo omogoča, da se zgrabki razporedijo po celotni delovni širini. 515 mm bočnega pomika enote na vsaki kosilnici zagotavlja veliko prekrivanja pri delu na pobočjih in na robovih njiv, hidropnevmatski sistem vzmetenja pa naj bi znatno zmanjšal obrabo kosilnice in stroške goriva.

Enakomeren pretok krme, ki ga ustvarjajo diski s premerom 409 mm na 16-diskovni kosilnici, naj bi še dodatno zmanjšal porabo energije/goriva, na novo zasnovana aerodinamična oblika kosilnice pa preprečuje kopičenje pokošenega materiala.

Druge pomembne značilnosti vključujejo varnostni sistem za zgodnje opozarjanje nepravilnosti pogonskega sklopa. Ta sistem, imenovan OMS (Overload Monitoring System), prek krmilne enote v kabini opozarja upravljavce na zmanjšanje hitrosti vrtenja kjer koli na pogonskem sklopu.

Zahtevana moč traktorja je 180 KM za DISC HD 1000 FS ter 220 KM za DISC HD 1000 FS BC in DISC HD 1100 FS. DISC HD 1000 FS BC je trenutno na poti na sejem Agritechnica. V Združenem kraljestvu bo predstavljen januarja na sejmu LAMMA, stroji pa bodo na voljo za naslednjo sezono.

 

Novi rotorski zgrabljalniki SIP

Slovenski proizvajalec je razvil tudi dva nova rotorska zgrabljalnika STAR z dvema rotorjema, R 870|26 TC in R 930|28 TC. Največja delovna širina je 8,6 m oziroma 9,3 m. STAR R 930|28 TC dopolnjuje ponudbo, ki vključuje tudi STAR 1000|30 T, največji dvorotorski zgrabljalnik v ponudbi, z zmogljivostjo 13 ha/uro.

Novinca ponujata spremenljivo delovno širino in možnost izbire stopnje tehnične opreme. Osnovna konfiguracija vključuje mehansko nastavitev zgrabljalne zavese in višine rotorja. Linija H predstavlja vrhunsko tehnično opremo, ki ponuja hidropnevmatsko vzmetenje (HPS) in hidravlično nastavitev višine rotorja.

Pri modelu STAR R 930|28 TC vključuje različica H centralno hidravlično zgrabljalno zaveso. Ta med delnim dvigom rotorja ostane v delovnem položaju. SIP pravi, da to zagotavlja oblikovanje enakomernih zgrabkov, tudi če je v delu samo en rotor.

Na voljo je tudi zgrabljalnik, ki je konfiguriran za bočno zgrabljanje. Poleg hidravlične nastavitve višine rotorja in HPS je STAR R 860|26 TS H serijsko opremljen s sekvenčnim dvigom rotorja. Ta upravljavcu omogoča, da prilagodi zakasnitev delnega dviga zadnjega rotorja. Ta model ima delovno širino 7,20 m pri izdelavi enojnega ali 8,61-8,65 m pri izdelavi dvojnega zgrabka, pri čemer doseže zmogljivost do 12,5 ha/uro.

Druge pomembne točke vključujejo patentiran pogon Z-drive PTO v modelu STAR R 860|26 TS. Pogon Z-drive omogoča večje delne dvige do 500 mm. To naj bi znatno izboljšalo vozno izkušnjo tako na poljskih poteh kot na vzpetinah.

Star 930|28 TC H bo na sejmu Agritechnica na stojnici SIP. V Združenem kraljestvu bo predstavljen januarja na sejmu LAMMA, stroji pa bodo v Združenem kraljestvu na voljo leta 2024.

 

Več si lahko preberete v izvornem članku, ki ga najdete tukaj.